Dark Shadows (2012)

                 Cea mai nouă producție a lui Tim Burton dovedește din plin caracterul său de secol XXI. O poveste comercializată în mod evident, păstrând mult prea puțin din nonconformismul pentru care este cunoscut regizorul. Desigur, vorbim de 2012, unde vampirii sunt amuzanți, iar vrăjitoarele par mai degrabă niște imitații ieftine ale puterii lor de altădată. E un cadru care începe foarte sobru (cu secolul XVIII nu se glumește, probabil) și încadrează familia Collins în tiparul oamenilor proaspăt îmbogățiți, după mutarea lor definitivă în Collinsport, un port din America care s-a dezvoltat spectaculos sub grija familiei. Barnabas crește la Collinwood, conacul familiei (cu un aer care îți aduce aminte de Northanger Abbey). În tinerețe are o relație pasională cu Angelique, care se dovedește a fi o vrăjitoare, iar la momentul în care el mărturisește că nu o iubește, ea îi omoară iubita și îl transformă în vampir. Spectrul iubitei va reveni sub forma Victoriei, care vine la Collinwood ca guvernantă a micului David. Între timp, Barnabas este foarte ușor încarcerat pentru următorii 200 de ani, iar întoarcerea lui tumultuoasă aduce o creștere economică spectaculoasă familiei, îi readuce în prim-planul economic, reînviind ura lui Angelique, care deținuse monopolul pe toate planurile. 

           Partea comică a filmului reiese din tendința lui Barnabas de a se adapta la o lume mai avansată cu 200 de ani. Pe de altă parte, coloana sonoră a filmului este excepțională. E de apreciat prezența lui Alice Cooper în cadrul filmului. Până și distrugerile din cadrul luptei sau felul în care Angelique dă viață obiectelor din conac este foarte interesant realizat. Totuși, lupta finală dintre cei doi, în care Angelique moare, pare mai degrabă o parodie. Da, mesajul se potrivește cu restul filmului: de fapt ea e cea care nu are inimă (aspect care putea fi lăsat la modul figurat) și de fapt asta o va distruge. În final, fiecare dintre membrii familiei realizează că are defectele lui și că singurul lucru în comun este grija unul pentru celălalt. Iar Barnabas va rămâne cu frumoasa și tânăra Victoria.

Pe scurt, punctele pozitive ale filmului:

1. personajul Barnabas Collins (jucat excepțional de Johnny Depp)

2. parodierea prezentului, care este în mare parte lipsit de sentimente sincere

3. personajul încorporat de Helena Bonham Carter: doctorul psihiatru fals, mai dezechilibrat decât pacienții săi, care se îneacă în băutură

4. faptul că povestea nu are ca direcție principală formarea cuplului Barnabas-Victoria

5. scenele în care Barnabas își exercită funcția de vampir

6. micul David.

Oricum, merită văzut! Nota 8/10, părerea mea.

Comentarii

 1. M-ai convins! Voiam oricum sa vizionez filmul fiindca protagonistul este interpretat de miticul Johnny Depp, dar acum sunt extrem de curioasa si nerabdatoare.

  So: "How soon can the horses be ready? / We don't have horses, we have a Chevy."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, e una din replicile delicioase din film. ma bucur ca recenzia mea a fost un bun imbold ca sa il vezi :)

   Ștergere
 2. Imi era teama sa nu fie cumva unul din filmele alea superficiale, cu mai multa publicitate decat ar merita, de aia nu stiam daca sa vreau sa ma uit la el sau nu; chiar daca Johnny Depp este cat se poate de bun in meseria lui, un actor n-are ce-i face daca scenaristul are anumite idei. Cum ar fi in cazul bietilor actori din Twilight; Robert Pattinson n-a avut incotro, rade si el de ideile din film acum.
  Desi, daca ma gandesc... Depp este un actor in toata regula, deci are de unde alege... singura problema ar fi atunci regizorul... (Cum a fost in cazul filmului "The Last Airbender" regizat de M. Night. Shyamalan... nici nu vreau sa aud de el, si spun asta ca fan al povestii dupa care a fost "inspirat".)... dar scuze, am deviat de la subiect cam tare. :P
  Oricum -baaasicallyy- cand vine vorba de filmul, "Dark Shadows", acuma n-am de ce ma teme. Poate o sa ma uit la el candva, dupa sesiune. (I do love me some good ol' Johnny Depp y'know... :P)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, e adevarat ca se simte influenta comerciala in film, insa ea poate fi ignorata, macar de dragul lui depp sau a celorlalti actori de calitate care il acompaniaza :)

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Kafka pe malul mării -recenzie de carte

Procesul – Franz Kafka

Scrisori de pe front. Texte bune în locuri nebune.